Megszerveztük a Kis-Szamos kezelési tervéről szóló közvitát

Dezbatere publica_Somesul Mic
A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és az Apáthy István Egyesület nyilvános konzultációt szervezett a Kis-Szamos (ROSCI0394) védett terület kezelési tervének munkaverziójáról Kolozsváron, február 18-án. A találkozóra az érdekelt intézmények, szervezetek mellett Dés és Szamosújvár városa, valamint Mikeháza és Szamosújvárnémeti község lakosságát is várták.

A védett terület élőhelyeire és fajaira a következő veszélyeztető tényezőket azonosították a szakemberek: nagy mennyiségű műtrágya és növényvédőszer használata a Kis-Szamos közelében lévő mezőgazdasági területeken; ellenőrizetlen orvvadászat és –halászat; háztartási és építkezési hulladékok; vízszennyezés; az ártéri mezőgazdasági tevékenységek; a terjeszkedő építkezések; a nádasok felégetése; a kóbor kutyák jelenléte; a víz lecsapolása, halastavakba gyűjtése; a szentbenedeki gát, amely elválasztja egymástól a halpopulációkat; invazív fajok jelenléte a védett területen.

A szakértők a kezelési tervben egyebek mellett javasolják, hogy a védett terület közelében az építkezéseket korlátozni kell; a szentbenedeki gátnál pedig – amelyet egy magáncég üzemeltet – hallépcső kialakítására van szükség.

A helyi önkormányzatokat és a területtulajdonosokat tájékoztatni kell a kezelési tervbe foglalt intézkedésekről, hiszen ők azok, akik a védett terület közvetlen szomszédságában fekvő földeket használják. A megbeszélésen az is elhangzott, a szakintézmények között hatékonyabbá kell tenni az együttműködést annak érdekében, hogy az élőhelyek és fajok fennmaradását biztosítani lehessen a védett területen.

Azok a személyek és intézmények, akik nem vettek részt a találkozón, de véleményeznék a kezelési terv tervezetét, a dokumentumot ezen a linken érhetik el: https://natura2000clujkolozsvar.com/2015/02/12/a-kis-szamos-kezelesi-tervenek-kozvitara-bocsatott-verzioja/

Az Apáthy-projektcsapat várja a véleményeket, hozzászólásokat a natura2000clujkolozsvar@gmail.com e-mail-címen, vagy a 0753-039369 telefonszámon (Szabó Anna projektmenedzser).

Dezbatere publica 3

Dezbatere publica Somesul Mic 2

A hivatalos, román nyelvű közlemény:
Comunicat de presa post – 18 febr_Somesul Mic(1)

A közvitáról a magyar sajtóban:
Maszol 1
Paprika Rádió
TOTB 1
TOTB 2
Kolozsvári Rádió
Maszol 2
Szabadság
Kolozsváros.ro

És egy Erdély TV-riport:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s