Kolozsvár kincsei – a 18 célfaj rövid jellemzése

NÖVÉNYEK

Sűrű csetkáka – Eleocharis carniolica – Savanyú iszaptársulás domináns szerkezetadó faja. Nedves, vízparti talajon él, az iszapnövényzet tagja. A füzére sokvirágú. Július-augusztusban virágzik. A növény a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

suru_csetkaka_MA
Sűrű csetkáka. Fotó: Mesterházy Attila

Hagymaburok – Liparis loeselii – 5-25 cm magas növény, mely lápokban, nedves gyepekben él. A szára kopasz, levéltelen. A tőlevelei hosszúkás-elliptikusak, elliptikus lándzsásak, élénkzöld színűek. A virágzata laza fürt, amelyben ritkásan állnak az apró, 4-5 mm-es, egyszínű, sárgászöld virágok. Május-júniusban virágzik. A növény a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

DSC_0002
Hagymaburok. Fotó: Szabó Anna

Szibériai hamuvirág – Ligularia sibirica – 80-150 cm magasra növő, lágyszárú, június-júliusban virágzó, évelő növény. A tőlevelei mélyen szíves vállúak, tojásdad alakúak, a szárlevelek hegedű alakúak, szárölelőek, füles vállúak. A fészekvirágzatok hengeresek, hosszú fürtben állnak. Élőhelyei magassásrétek, fűz- és nyírlápok. A növény a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

Szibériai hamuvirág
Szibériai hamuvirág. Fotó: Szabó Anna

Illatos csengettyűvirág – Adenophora lilifolia – Évelő, 60-100 cm magas növény. Egyenes, felálló szára kopasz, hengeres. Tőálló levelei kerekdedek, szíves vállúak és nyelesek (30-50 mm). Az alsó szárlevelek elliptikusak, a felsők a szár csúcsa felé fokozatosan kisebbedők, hosszúkás-lándzsásak, ülők vagy rövid nyelűek (2-10 mm). Laza buga virágzata a növény magasságának az 1/3-át is kiteszi. Halványkék, harang alakú pártája 10-20 mm, illatos. Július-augusztusban virágzik. Élőhelyei cseres-tölgyesek, ligeterdők, hegyi rétek, erdőszélek. A növény a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

Illatos csengettyűvirág
Illatos csengettyűvirág. Fotó: Szabó Anna

GERINCTELENEK

Lápi tarkalepke – Euphydryas aurinia – Nappali lepke, melynek egyetlen nemzedéke májustól júniusig repül. Síkvidéken vagy dombságokon leginkább tőzegesedő vagy tőzeges lápréteken, mocsárerdőkben és a láperdők dús lágyszárú növényzettel benőtt tisztásain fordul elő; a száraz hegyoldalakon mintegy 2000 m-ig felkapaszkodik. A lepke a Szentiváni réten (Sárdi réten) él.

lapi_tarkalepke2_VTCS
Lápi tarkalepke. Fotó: Vizauer Tibor Csaba

Erdélyi tarsza – Isophya stysi – Az Egyenesszárnyúak rendjébe tartozó ritka, polifág faj. Életmódja túlnyomórészt alkonyati, éjszakai. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben és a Szentiváni réten (Sárdi réten) él.

styxi
Erdélyi tarsza. Fotó: Ionuţ Ştefan Iorgu

Vérfű-hangyaboglárka – Maculinea teleius – Nappali lepke, melynek egyetlen generációja július-augusztus hónapokban repül. Elterjedési területe az utóbbi évtizedekben jelentősen beszűkült, különösen Nyugat-Európában, ahol sok helyen kipusztult vagy a kipusztulás közvetlen közelébe került. Populációi láp- és mocsárréteken találhatók, ahol tápnövénye, az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) tenyészik. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

Mteleius1_Bea
Vérfű-hangyaboglárka. Fotó: László Zoltán

Vérfű-hangyaboglárka
Hangyaboglárka. Fotó: Markó Bálint

Narancslepke – Colias myrmidone – Meglehetősen ritka nappali lepke, melynek állományai jelentősen megfogyatkoztak Közép-Európában a 20. század második felében. Tápnövényei csüdfű fajok és zanót fajok. Két generációja van, az első májusban repül, a második július-augusztusban. Élőhelyei pusztafüves lejtősztyeppek és erdős sztyepprétek. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

keneslepke3_VTCS
Aranyszínű kénelepke. Fotó: Vizauer Tibor Csaba

Nagy tűzlepke – Lycaena dispar – Nappali lepke. A legnagyobb európai tűzlepke, az elülső szárnya felső szegélyének hossza 18-21 mm. Repülési idő: két nemzedéke fejlődik évente (május-június, illetve július-augusztus), egyes években harmadik nemzedéke is megjelenik (szeptember). Hidegebb helyeken csak egy nemzedéke van. Élőhelye: vízfolyások mente, nedves árokpartok, tocsogós kaszálók, láprétek. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

Ldispar_nosteny_Bea
Nőstény nagy tűzlepke. Fotó: László Zoltán

Díszes tarkalepke – Euphydryas maturna – Közép-európai elterjedésű tarkaplepke. A lepkefaj a természetközeli erdőszegélyek és a hagyományos gazdálkodás révén kialakult laza erdőstruktúrák lakója. Kipusztulásáért, állományainak regressziójáért részben a ligeterdők kiirtása vagy intenzív erdőgazdasággá való átalakítása, részben a megfelelő élőhelyek felszámolása a felelős. Az imágó májusban repül, erdőszegélyeken, erdei utakon figyelhető meg. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

diszes_tarkalepke1_VTCS
Díszes tarkalepke. Fotó: Vizauer Tibor Csaba

Sárga gyapjasszövő – Eriogaster catax – Éjjeli lepke, európai faunaelem, cserjésekhez kötődő faj. Hernyójának fő tápnövényei a kökény (Prunus spinosa) és a galagonya (Crataegus). Egyetlen nemzedéke szeptember-októberben repül. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

eriogaster_catax_RL
Sárga gyapjasszövő. Fotó: Rákosy László

Nagy mustárlepke – Leptidea morsei – Nappali lepke, melyet nagyon nehezen lehet elkülöníteni rokon fajaitól. Két generációja van, az első április-májusban, a második július-augusztusban repül. Élőhelye: enyhén nyirkos, de meleg mikroklímájú erdők, bozótosok. Hernyójának tápnövénye kizárólag a fekete lednek. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben él.

Leptidea_morsei_RL
Nagy mustárlepke. Fotó: Rákosy László

HALAK

Szivárványos ökle – Rhodeus sericeus amarus – új megnevezése: R. amarus – Alakja kárászszerű, maximális mérete kb. 6-9 cm. Homloka széles, domború, szeme viszonylag nagy. Oldalvonala nem teljes, a kopoltyúfedő mögött általában csak 4-6 pikkelyre terjed ki. Kedveli a homokos vagy iszapos fenekű, lassú folyású vizeket, tavakat, különösen gyakori a folyók és patakok holtágaiban. Ez a faj a Kis-Szamosban él.

???????????????????????????????
Szivárványos ökle. Fotó: Nagy András Attila

Homoki küllő – Gobio kessleri – Apró termetű rajhal, amely a gyors sodrású, oxigéndús vizeket kedveli. Jellegzetes élőhelyei elsősorban a domb- és síkvidéki folyók homokos, kavicsos szakaszai, de előfordul a hegyvidéki zóna patakjaiban is. Testformája hosszúkás, hengeres, testhossza 10-12 centiméter. Ez a faj a Kis-Szamosban él.

Gobio_kessleriIMG_1423
Homoki küllő. Fotó: Nagy András Attila

Vágó csík – Cobitis taenia – új megnevezése: C. elongatoides – Kisméretű hal, melynek testhossza 8-10 cm, max. 12 cm-ig centiméter. Apró, fenéklakó gerinctelen szervezetekkel táplálkozik, de szerves törmeléket is fogyaszt. Alkonyatkor indul táplálékot keresni, a nap többi részben homokba ássa magát, vagy kövek alá rejtőzik. Ez a faj a Kis-Szamosban él.

Cobitis elongatoidesIMG_3219
Vágó csík. Fotó: Nagy András Attila

HÜLLŐK ÉS KÉTÉLTŰEK

Sárgahasú unka – Bombina variegata – A sárgahasú unka testhossza 4-5 cm, teste lapos, egészen oldalt illeszkedő lábakkal. Hasán a bőre csaknem sima, élénk citrom- vagy narancssárga foltokkal tarkítva. Leggyakrabban olyan pocsolyákban és kis tavakban fordul elő, amelyekben másfajta békák nincsenek. Ez a faj a Kis-Szamosban él.

unka1
Sárgahasú unka. Fotó: Sos Tibor

Mocsári teknős – Emys orbicularis – Lassú folyású vizek és állóvizek lakója. Gerinctelenekkel és apró halakkal táplálkozik. Márciustól októberig-novemberig főleg a reggeli és az esti órákban aktív. Telelni az iszapba vagy a parti fövenybe ássa be magát – ha erre nincs mód, a jégpáncél alatt kerül nyugalmi állapotba. Ez a faj a Kolozsvári Bükk-Malomvölgyben és a Kis-Szamosban él.

teknos1
Mocsári teknős. Fotó: Sos Tibor

EMLŐSÖK

Európai vidra – Lutra lutra – részben vízben élő ragadozó emlősállat. A szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Az ujjai közötti úszóhártyák és áramvonalas teste egyaránt a gyors úszást segíti elő. Ez a faj a Kis-Szamosban él.

vidra_Pap_Tamas
Vidra. Fotó: Papp Tamás

Advertisements

One response to “Kolozsvár kincsei – a 18 célfaj rövid jellemzése

  1. Pingback: Tervezz logót egy Kolozsvár környéki természetvédelmi projektnek! | Wildlife near a metropolis·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s